Louise de Blécourt   Created with Sketch.  louise@blecourtdesignmanagement.nl   Created with Sketch.   +31 620 199 639

[unex_ce_button id="content_f31sxbazn,column_content_kwunz1900" button_text_color="#ffffff" button_font="regular" button_font_size="24px" button_width="auto" button_alignment="left" button_text_spacing="1px" button_bg_color="#ff7800" button_padding="0" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#000000" button_text_spacing_hover="1px" button_bg_hover_color="#ff7800" button_border_hover_color="#000000" button_link="https://blecourtdesignmanagement.nl/nl/cultureel-ondernemen/" button_link_type="url" button_link_target="_self" has_container="" in_column="1"]Cultureel ondernemen[/ce_button]

Blozende engeltjes laten Kurzaal van Grand Hotel Amrâth Kurhaus weer stralen

De Kurzaal in het Kurhaus bevat 20 schilderijen die in fases worden gerestaureerd. Louise neemt het onderzoek en projectmanagement op zich vanuit haar rol als conservator van de Amrâth Collectie. De eerste fase is met goed resultaat afgesloten. Dit project wordt in goede samenwerking gedaan met Restauratie Studio Peter Willemse uit Leiden, Prins Lijsten uit Sassenheim en Pleijsier Hotelrenovatie.

In december 2020 is de pers geïnformeerd met onderstaand persbericht.

Persbericht:
Ze zijn weer te bewonderen! Na ruim 100 jaar zijn de engeltjes die de hoofdrol spelen in de plafondschilderingen die de koepel van de Kurzaal sieren, weer in volle glorie aan de oppervlakte gebracht. Afgestoft en opgefrist geven de engelen met hun blozende wangetjes opnieuw prominent acte de présence in de beroemde Kurzaal en vrolijken zij in stille aanwezigheid elk muzikaal optreden, zakelijk of feestelijk samenzijn met hun aanwezigheid op.

Koepeldécor
In de afgelopen maanden zijn de originele plafondschilderingen in de koepel van de zuidzijde van de Kurzaal gerestaureerd. Eind vorig jaar leken de engeltjes letterlijk hun vleugeltjes te hebben uitgeslagen toen een wapperend geluid een concert in de Kurzaal verstoorde. Dit geluid bleek afkomstig te zijn van één van de losgelaten schilderijdoeken dat onderdeel is van het imposante koepeldécor. Een nadere blik wees uit dat de meer dan 100 jaar oude doeken op meerdere plekken scheuren en beschadigingen vertoonden. De restauratie wordt in meerdere fases uitgevoerd; zo zullen in de komende jaren ook de schilderingen aan de noord-, oost- en westzijde worden aangepakt waarvoor afstemming met Monumentenzorg Den Haag heeft plaatsgevonden.

Van Hoeck
De immense schilderingen zijn van de hand van de Brusselse decoratieschilder N. van Hoeck en dateren uit 1904. Bij het vervaardigen van de schilderijen werd hij bijgestaan door een staf van 30 knechten. Binnen een maand waren alle schilderingen af. De grote centrale schildering aan de zuidzijde stelt De Vrede voor. Op de doeken op de andere zijden worden Neptunus, de jacht en muziek verbeeld. Voor de schilderingen hebben vast mensen model gestaan. Zoals mogelijk de zeemeerminnen, de geliefde of minnares van de schilder. De liefde en vrolijkheid die de personen uitstralen op de afbeeldingen is aanstekelijk.

Engelachtige taferelen
Na schoonmaak en gedurende het restauratieproces lijkt de zon te zijn doorgebroken op de schilderingen. Bij een vergelijking van de doeken voor en na het restauratieproces is duidelijk te zien dat door het wegvallen van de vergeling en het schoonmaken de heldere blauwe lucht weer zichtbaar is. De mollige en veelal blote kinderfiguurtjes hebben weer een levendige blos op de wangen. Hun stralende lach en ontwapenende blik nemen u mee in de onbezorgdheid en het plezier van weleer. Zij badderen en spelen vrolijk in zee. Ze doen denken aan de feestende engeltjes uit het logo van Amrâth Hôtels.

Restauratieproces
Aan Restauratie Studio Peter Willemse uit Leiden is opdracht verstrekt de eerste doeken, waarvan de afmeting in lengte varieert van 1,40 tot 8,40 meter, te restaureren. De restauratie behelst het demonteren van de doeken van de frames, het restaureren van de schilderingen en het opnieuw monteren. De doeken worden door Peter Willemse eerst zorgvuldig schoongemaakt waarna de scheuren worden hersteld. Vervolgens worden ze van de achterzijde bedoekt met Belgisch linnen waarbij dit wordt vast gestreken met strijkijzers. Waar nodig wordt geretoucheerd en uiteindelijk worden de doeken voorzien van een nieuwe vernislaag die zorgt voor diepte en een rijkere kleurschakering. Daarmee komt alles weer ultiem tot leven. De lijsten worden geschuurd, hersteld en weer verguld. De lijsten gaan hierdoor weer sprankelen en vormen een prachtig kleurcontrast met de doeken; het spel tussen de lijst en het schilderij komt weer helemaal terug.

Bijzondere vondsten
Bij het demonteren van de eerste doeken op 15 juni 2020 zijn enkele bijzondere vondsten gedaan. Zo werd rechts onderin te midden van de spelende engeltjes een markant personage opgemerkt, veel te volwassen voor een putto oftewel mollig kinderfiguurtje. Het vermoeden is dat dit een zelfportret van de schilder N. van Hoeck is, als het ware zijn signering op het doek. Daarnaast werd er in één van de driehoekige schilderijen, tussen de lijst en het doek geschoven, een stukje papier gevonden met hier op een nummer (K.78096). Nader onderzoek wijst uit dat het een hoekje van een Frans bankbiljet van 10 Francs is, een biljet dat gedrukt is in de periode 1916-1941. Naar alle waarschijnlijkheid is het stukje papier als tijdcapsule bewust achtergelaten in de omlijsting van het doek.

 

Grand Hotel Amrâth Kurhaus
Vijf sterren Grand Hotel Amrâth Kurhaus beschikt over 270 hotelkamers waarvan 8 suites. Het eigen Restaurant Waves biedt plaats aan 150 gasten binnen en 150 personen buiten op het terras. De beroemde Kurzaal tezamen met de multifunctionele banquetzalen maken het hotel tot een geschikte locatie voor zakelijke en informele evenementen tot maximaal 1500 personen. De Kurhaus Spa & Beauty en daarbij de ligging van het hotel direct aan het strand en de boulevard, maken het hotel daarnaast tot de ultieme locatie voor ontspanning.

Amrâth Hôtels
Ambiance, élégance en raffinement zijn de sleutelwoorden van de 11 hotels van de Amrâth hotelgroep. Deze Nederlandse keten beschikt met haar karakteristieke drie, vier en vijf sterren hotels over bijna 1200 ruime en comfortabele kamers en zij biedt met een omzet van circa 45 miljoen euro werk aan zo'n 400 enthousiaste en servicegerichte medewerkers. De hotels kenmerken zich door een hoog niveau aan comfort en service in een vriendelijke en warm chique sfeer en hebben ieder een eigen onderscheidend karakter dat ook de lokale geschiedenis en cultuur weerspiegelt. Alle Amrâth hotels liggen op en beneden de lijn Alkmaar – Nijmegen, met een statutaire vestiging in Maastricht. Amrâth Hôtels en het vastgoed is eigendom van de familie Van Eijl. Een aantal hotels is Rijksmonument en/of heeft architectonische waarde als gebouw, zoals paradepaardjes Grand Hotel de l’Empereur in Maastricht, vijf sterren Grand Hotel Amrâth Amsterdam, gevestigd sinds 2007 in het monumentale Scheepvaarthuis en natuurlijk het, in oktober 2014 verworven, befaamde Kurhaus in Scheveningen/Den Haag, ook een Rijksmonument. Amrâth Hôtels besteed veel zorg aan monumenten in de eigen hotelexploitatie als mede in haar vastgoedportefeuille waaronder ook het in Art Deco stijl gebouwde Hotel DuCasque aan het Vrijthof, het hotel aan het Wilhelminaplein in Heerlen uit de Expressionistische stroming en Grand Hotel Gooiland van Dudok, die grondlegger was van de “Nieuwe Zakelijkheid” bouwstijl.

Schilderij nr 3 zuidzijde Kurzaal.

Demontage doeken.

Detail grote doek zuidzijde Kurzaal, mogelijk zelfportret schilder N. van Hoeck.

Vlaamse schone, detail grote schildering nr 3, Kurzaal.

Engeltjes, detail grote schilderij nr 3 Kurzaal.

Schilderij nr 5 zuidzijde Kurzaal: stukje bankbiljet in achterzijde van dit schilderij gevonden tijdens restauratie.

Gevonden stukje bankbiljet.

Voorzijde Frans bankbiljet van 10 Francs.
Foto: Wikipedia

Achterzijde Frans bankbiljet van 10 Francs
Foto: Wikipedia

Telegraaf 17 december 2020, regionale en landelijke editie.
Foto: Rene Oudshoorn.