Louise de Blécourt   Created with Sketch.  louise@blecourtdesignmanagement.nl   Created with Sketch.   +31 620 199 639

[unex_ce_button id="content_f31sxbazn,column_content_kwunz1900" button_text_color="#ffffff" button_font="regular" button_font_size="24px" button_width="auto" button_alignment="left" button_text_spacing="1px" button_bg_color="#ff7800" button_padding="0" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#000000" button_text_spacing_hover="1px" button_bg_hover_color="#ff7800" button_border_hover_color="#000000" button_link="http://blecourtdesignmanagement.nl/nl/cultureel-ondernemen/" button_link_type="url" button_link_target="_self" has_container="" in_column="1"]Cultureel ondernemen[/ce_button]

Themajaar Hildo Krop

Minicollege Het Scheepvaarthuis.

Louise nam het initiatief voor het Themajaar Hildo Krop. Daarvoor heeft zij stakeholders bij elkaar gebracht. In deze samenwerking is elke stakeholder verantwoordelijk voor eigen onderdelen in het programma. Door de programma-onderdelen te bundelen tot een groot geheel ontstaat meer slagkracht in de communicatie en awareness.

In het najaar van 2019 werd dit themajaar gelanceerd op PAN Amsterdam als onderdeel van de avond Kunstontmoetingen. Dit viel samen met de special hierover in het jubilerende Art Deco magazine, uitgegeven door Kunstconsult. Toen alles klaar stond om de herplaatste Krop reliëfs in de hal op de 2e etage bij Grand Hotel Amrath Amsterdam in maart 2020 te onthullen brak er een pandemie (Covid-19) uit en ging Nederland in lockdown.

Zowel in maart als in juni verscheen er een groot artikel in NRC dat dit themajaar onder de aandacht bracht. Open Monumenten Weekend, half september 2020, had als thema ‘Goed geschoold’ wat dit themajaar extra benadrukte. Het Scheepvaarthuis kwam goed in de publiciteit zoals bij AT5 in de aankondiging en ook in een minicollege voor Open Monumenten Weekend.

Het programma Themajaar Hildo Krop 2020 is te vinden op artzuid.nl. Op vrijdagmiddag wordt er een 1,5 uur durende speciale Krop-rondleiding gegeven om en in Het Scheepvaarthuis die eindigt met een 3-gangen diner. Ook in 2021 zal dit worden voortgezet. Kijk voor dit speciale arrangement op amrathamsterdam.com.

Lees hier de artikelen van maart en juni en de Hildo Krop special in Art Deco magazine.

In 2020 is het vijftig jaar geleden dat kunstenaar Hildo Krop (1884-1970) in het harnas is gestorven. Met het themajaar Hildo Krop 2020 staat een groot aantal culturele organisaties stil bij de betekenis van Krop als kunstenaar en idealist.

Begonnen als banketbakker in Steenwijk, begeeft Krop zich in 1906 op het pad van de kunst. Na opleidingen en stages krijgt zijn carrière in 1913 een vliegende start dankzij een prestigieuze opdracht voor Het Scheepvaarthuis aan de Amsterdamse Prins Hendrikkade. Vanaf 1916 heeft hij veertig jaar lang een parttime betrekking bij de gemeente Amsterdam en verschijnen er zoveel beeldhouwwerken van zijn hand in het straatbeeld, dat het hem in 1956 de eretitel stadsbeeldhouwer oplevert. Naast zijn werk voor de gemeente, voert Krop ook in eigen atelier opdrachten en vrij werk uit. Hierdoor vergroot zijn zichtbaarheid zowel binnen als buiten zijn stad.

 

Aankondiging Open Monumenten Weekend 2020.